#02 💡🤝🎯 Pregătirea exercițiului anual de strategie și planificare
Proiecte mai deosebite pe care le poți face în organizația ta
Context
Divizie de 300-500 angajați a unei companii Tech, cu competiție crescută în piață și multiple provocări la nivel de grup;
Liderul diviziei anticipează schimbări majore în piață și în intern la nivel de grup și își dorește un exercițiu de strategie și planificare mai bine așezat, în care să implice colegi de la toate nivelurile din organizația sa;
Oameni implicați în pregătirea inițială: Directorul diviziei alături de mine în rol de partener de conversație și apoi de co-designer de abordare și pași pentru crearea noii strategii.
Abordare a pregătirii
Orientare în spațiu și claritate pentru director ca bază pentru exercițiul cu toată organizația.
Acțiuni
Selecția întrebărilor de explorat împreună;
Așezarea întrebărilor într-un flux de conversație care are sens;
O serie de 4 conversații prin care am explorat întrebările și implicațiile răspunsurilor asupra evoluției organizației;
Sinteza ideilor reieșite și pregătirea pașilor următori.
În cele ce urmează voi împărtăși cu tine lista de întrebări de explorare strategică de la care am plecat, întrebările selectate și ordinea în care le-am abordat. Din motive de confidențialitate, nu voi putea împărtăși vreun răspuns sau implicații ale ideilor reieșite, însă voi continua într-o ediție viitoare cu detalierea pregătirii pașilor următori pentru respectivul exercițiu de strategie și planificare.
Întrebări de explorare strategică
Adaptate din: The State of (Business) Play
Exterior acum
Care sunt cele mai importante 5-7 entități externe care vă influențează contextul în care organizația operează? (clienți cheie, parteneri, competitori etc.)
Care dintre entitățile de mai sus exercită influența strategică cea mai mare pe cum organizația ta produce valoare?
Care dintre entitățile de mai sus vă consumă cea mai mare atenție? (poate fi aceeași ca la întrebarea anterioară)
Care este clientul final pentru întregul lanț de valoare din care linia voastră principală de business face parte?
Care este clientul vostru tipic pentru această linie de business principală?
Înăuntru acum
Care sunt principalele ”focuri” operaționale care vă consumă mare parte din atenție?
Care sunt cele mai mari surse curente de incertitudini / griji / îndoieli pentru organizație?
Care este linia de business principală în care organizația voastră are nevoie să câștige, în modelul de business curent, ca să fie o organizație de succes?
Care este acum indicatorul principal care vă spune dacă câștigați sau pierdeți în această linie de business principală?
Care este credința voastră secretă, ceva ce voi credeți și nu mulți din industrie cred?
Ce merge neașteptat de bine, care sunt aspectele pe care pare că sunteți surprinzător de norocoși?
Ce merge prost, în mod predictibil? Ce pare fără speranță pentru organizația voastră?
Per total, cât de bine merge modelul de business curent? Cum ați sumariza răspunsul la această întrebare într-o singură frază?
Exterior pe viitor
Care sunt cele 3-5 macro trenduri principale care vă afectează mediul de business?
Care sunt cele 3-5 elemente principale din mediul de business care nu se vor schimba?
Care este cea mai importantă credință a clientului vostru tipic pe care ați vrea să o schimbați și către ce vă doriți să o schimbați? (Ce crede acum / Ce ați vrea să ajungă să creadă)
Înăuntru pe viitor
Care sunt cele mai importante 5-7 evenimente care urmează pe roadmap-ul organizației în următorii ani? (ex: lansări de produse/servicii noi, decizii cheie, tehnologii, evenimente externe gen alegeri)
Care sunt șansele (în procentaje) pentru a fi nevoie să executați o pivotare majoră a modelului vostru de business în următorii 3 ani?
Dacă va fi nevoie să pivotați, care va fi modelul de business alternativ pe care e cel mai probabil să îl considerați?
Pe baza conversațiilor în jurul celor 4 categorii de aspecte, identificați top 3-5 direcții pe care le considerați prioritățile voastre strategice principale. Descrieți fiecare direcție într-o singură propoziție.
Pe principiul să folosim ce are sens în acel context - în acea situație, în acel moment și pentru acei oameni - selecția și ordinea întrebărilor a arătat astfel:
✼
Conversația #1 - Context extern
Care sunt cele mai importante 5-7 entități externe care vă influențează contextul în care organizația operează? (clienți cheie, parteneri, competitori etc.) - această întrebare a dus la o mapare a jucătorilor din jurul organizației și a interacțiunii între aceștia;
Care este credința voastră secretă, ceva ce voi credeți și nu mulți din industrie cred? - această întrebare a dus la o mai bună înțelegere a gândirii mainstream din industrie, precum și a gândirii diferențiate a directorului și a organizației pe care o conduce;
Care este cea mai importantă credință a clientului vostru tipic pe care ați vrea să o schimbați și către ce vă doriți să o schimbați? (Ce crede acum / Ce ați vrea să ajungă să creadă) - această întrebare a dus la o mapare a paradigmei și a modului de operare a clienților, precum și conturarea unor importante elemente de viziune despre cum ar putea business-urile clienților să meargă mai bine pe viitor, pe baza unei paradigme calitativ diferite;
✼
Conversația #2 - Context intern macro
Care este linia de business principală în care organizația voastră are nevoie să câștige, în modelul de business curent, ca să fie o organizație de succes? + Care este acum indicatorul principal care vă spune dacă câștigați sau pierdeți în această linie de business principală? - aceste întrebări au dus la o mai bună conștientizare a business-ului curent și la maparea stării curente a indicatorilor operaționali principali;
Care sunt cele mai importante 5-7 evenimente care urmează pe roadmap-ul organizației în următorii ani? - această întrebare a dus la maparea a 8 evenimente de importanță majoră ce sunt anticipate pentru următorii ani, declanșate din extern sau din intern, alături de ce implicații au acestea în prezent și în viitorul apropiat;
Care sunt șansele (în procentaje) pentru a fi nevoie să executați o pivotare majoră a modelului vostru de business în următorii 3 ani? + Dacă va fi nevoie să pivotați, care va fi modelul de business alternativ pe care e cel mai probabil să îl considerați? - aceste întrebări au ajutat la o mai bună conștientizare a riscului de deraiere al modelului de business curent, precum și a ce modele de business fezabile sunt în cazul nevoii de pivotare majoră;
✼
Conversația #3 - Context intern micro
Care sunt principalele ”focuri” operaționale care vă consumă mare parte din atenție? - această întrebare a necesitat o sesiune dedicată căci a dus la o mapare a multor simptome care se manifestă ca ”focuri” la nivelul observabil, ceea ce a condus către explorarea nivelurilor mai profunde care le generează (nivelul tiparelor, nivelul structurilor și nivelul paradigmelor din spate). Voi detalia cum se poate aplica gândirea sistemică pentru adresarea provocărilor strategice și organizaționale într-o ediție viitoare;
✼
Conversația #4 - Sumarizare
Per total, cât de bine merge modelul de business curent? Cum ați sumariza răspunsul la această întrebare într-o singură frază? - această întrebare a ajutat la a merge către sinteza tuturor conversațiilor de până acum care se referă la prezentul organizației;
Care sunt cele mai mari surse curente de incertitudini / griji / îndoieli pentru organizație? - la fel, această întrebare a ajutat la a merge către sinteza incertitudinilor din prezent și viitor, ca bază pentru exercițiul de strategie. Strategia ajută o organizație să navigheze prin incertitudini, către rezultatele dorite.
Idei de pus în practică
Ideea cheie este că nu e nevoie să fii în echipa de conducere a unei companii mari ca să îți pui, împreună cu colegii, genul acesta de întrebări.
Aceste întrebări generează conversații care aduc claritate și orientare în spațiu, acum și pe viitor, fie că ești la conducerea unei companii mai mici, sau a unui departament / linie de business / divizie / funcțiune / echipă, sau chiar a propriei persoane.
Concret, poți folosi genul acesta de întrebări înaintea oricărui exercițiu de planificare (ex: de echipă) - pe principiul că strategia precede planificarea, așa cum abordarea precede de obicei pașii. Legat de asta, poți vedea câteva exemple aici.
În termeni mai specializați, o echipă care își pune astfel de întrebări și le discută practică self-coaching strategic - se antrenează singură să navigheze mai bine în contextul dat, către rezultatele dorite.
De asemenea, dacă ești într-un rol intern prin care ajuți alte echipe să își clarifice drumul pe mai departe, poți folosi în facilitare genul de întrebări de mai sus - în jurul cărora se pot construi și exerciții de făcut în echipă, precum maparea jucătorilor din jurul echipei (cum a fost în cazul primei întrebări din prima conversație menționată mai sus).
Dacă ți s-a părut utilă această ediție de newsletter, te invit să te abonezi. Iar dacă ai colegi sau cunoscuți care își propun să facă exerciții de strategie și planificare în compania lor, te invit să le trimiți și lor acest newsletter.
În următoarele ediții voi continua să scriu despre proiecte recente din zona de strategie, design și dezvoltare organizațională, leadership development și schimbare organizațională.
Pe curând,
Bülent
Din rolul de consilier strategic, Bülent Duagi lucrează cu directori din companii Tech românești pentru a-i ajuta să aibă un impact mai mare cu resursele limitate pe care le au la dispoziție, prin:
🧭 o strategie clară care ajută la decizii mai rapide și mai bune;
🤝 o mai bună organizare ce permite atât desfășurarea operațiunilor, cât și implementarea strategiei, cu lungimea de bandă și cu bugetele disponibile;
🚀 implementarea de inițiative și programe strategice într-un mod eficient și eficace, cu atenție la partea umană a fiecărei schimbări din business;
⚡️ dezvoltarea cu intenție a capabilităților interne potrivite și sustenabile pe termen lung.